Čišćenje/održavanje zavjesa

Kako prati i održavati zavjese?

 

Kod kupnje zavjesa morate voditi obzira i o tome kako se one održavaju. Kako bi zavjese bile čiste potrebno ih je pravilno održavati. Pravilnim ćišćenjem i održavanjem našim zavjesama ćemo ujedno i produžiti vijek trajanja.

Rolo zavjese su praktičan, modni i funkcionalni element jednog interijera. One su pogodne za različite tipove prostorija, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim objektima. Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja prilikom kupnje rolo zavjesa je njihovo održavanje?

Čišćenje i održavanje svih rolo zavjesa je vrlo jednostavno.

Prije svega, bitno je napomenuti kako se rolo zavjese ne prljaju lako niti upijaju razne mirise.
Samo čišćenje je vrlo jednostavno i vrši se laganim tretmanom s vlažnom krpom i mlakom vodom.
Ukoliko želite temeljitije očistiti možete prije tretmana vlažne krpe upotrijebiti usisavač kako bi bili sigurni da ćete maknuti sve nečistoće.
Za najdetaljnije čišćenje rolo zavjesa možete upotrijebiti i paročistač iako će takvo čišćenje biti rijetko kad potrebno.

Čišćenje i održavanje klasičnih, rimskih/paket i panel zavjesa.

Pranje klasičnih zavjesa najjednostavnije i najčešće se odvija u perilici rublja.
Potrebno je protresti zavjesu, skinuti s nje sve oštre dijelove (valjci, kopče…) kako se tkanina ne bi oštetila te ju takvu staviti u perilicu rublja. Ako želite biti sigurni da se zavjesa neće oštetiti tijekom pranja možete upotrijebiti mrežu za rublje.
Pranje se odvija na temperaturi od 30 stupnjeva ili programu namijenjenom za osjetljivo rublje. Obično je to program za pranje vune s blagom centrifugom. Nakon pranja zavjese odmah ih objesite na njihovo mjesto. Na taj način će se osušiti okomito bez stvaranja nabora i tako ćete ujedno izbjeći glačanje.
Čišćenje klasičnih zvajesa je moguće obaviti i u kemijskim čistionicama.